Fick du nej på senaste jobbansökningen? AI kan vara anledningen


År 2015, innan någon någonsin hade sagt ”ChatGPT,” påverkade artificiell intelligens redan arbetssökande på ett stort sätt.

Det året insåg Amazon att deras maskininlärningsalgoritmer, som var avsedda att påskynda deras rekryteringsprocess, hade fördomar mot kvinnor. Specifikt så gallrade de oavsiktligt bort CV:n med ordet ”kvinnors” – till exempel om en kandidat hade deltagit i en ”kvinnors schackklubb”, enligt en rapport från Reuters.

Algoritmerna var tränade för att leta efter kandidater som liknade personer som Amazon tidigare hade anställt och replikerade därmed befintliga könsskillnader. Andra fall av diskriminering vid anställning med hjälp av AI är vanliga, så pass att Equal Employment Opportunity Commission (myndigheten för lika möjligheter vid anställning) erbjuder råd till arbetsgivare för att säkerställa att AI inte äventyrar en rättvis rekryteringsprocess.

”Lektionen från Amazons fall är att du inte kan delegera anställning till AI och tro att allt är okej”, säger Ifeoma Ajunwa, en lagprofessor vid University of North Carolina, Chapel Hill, som författat boken ”The Quantified Worker: Law and Technology in the Modern Workplace” (Den kvantifierade arbetaren: lag och teknik på modern arbetsplats).

Anställningsdiskriminering är inte ett nytt fenomen: Vissa grupper har länge blivit orättvist bortglömda i arbetsmarknaden. AI replikerar denna diskriminering ”i stor skala”, berättar Ajunwa för CNBC Make It.

Lagstiftare på vissa områden – som New York City – skapar nu regler för att reglera teknologins blinda fläckar. Men ”tekniken är alltid långt före lagstiftarna”, säger Lindsay Greene, en advokat som specialiserat sig på arbetsrättsliga frågor och som är en del av det juridiska nätverket LegalShield.

Under tiden hamnar arbetssökande i korselden av AI:s rekryteringsmisstag. Här är några misstag som en AI kan begå och vad du kan göra åt dem.

Varför AI kan förvärra anställningsdiskriminering AI är bara opartiskt i den utsträckning som de människor som programmerade den är. Det finns flera punkter i rekryteringsprocessen där en AI:s kodade fördomar kan påverka en kandidats möjligheter att få jobbet:

När AI missförstår tidsluckor i ett CV. AI-filter kan felaktigt utesluta kandidater med luckor i anställningen i deras CV, säger Ajunwa. De är mindre benägna att automatiskt diskvalificera CV:n som förklarar varje månad, även om det innebär att ge en kort förklaring till ledighet. När en AI-intervjuare inte är anpassad för alla ansikten eller talbeteenden. AI är inte alltid tillräckligt smart för att förstå varje ansikte. Till exempel tolkas mörkare hudfärg inte alltid korrekt av en AI, säger Ajunwa. AI kan misstolka kroppsspråket hos en person med neurodiversitet som inte har mycket ögonkontakt med datorn, säger TopResume karriärexpert Amanda Augustine. En tydlig accent eller talfel kan också orättvist skada en kandidat. Om du inte känner dig bekväm med en AI-intervju av någon av dessa anledningar, föreslår Greene att du kontaktar den mänskliga rekryteraren direkt och begär anpassning.

När sociala medier skannas. Arbetsgivare använder automatisk teknik för att skanna internet efter en kandidats ”sociala medieavtryck”, säger Greene. Det finns bara ett helt säkert skydd mot att möta yrkesmässiga konsekvenser för din aktivitet på sociala medier: Håll dina personliga konton privata och ta bort allt innehåll som kan ge en arbetsgivare felaktiga intryck.

Hur man åtgärdar AI:s misstag Om du misstänker att AI har något att göra med ett diskriminerande avslag på en jobbansökan, kontakta företaget direkt, säger experterna.

Många företag får sina AI-rekryteringsfilter från tredjepartsleverantörer och de kanske inte alltid förstår hur tekniken fungerar i första hand. ”Många gånger vet inte ens arbetsgivarna vad AI-systemet gör”, säger Ajunwa.

Det goda nyheten är att bli ignorerad av en rekryterare inte alltid betyder att man har blivit avvisad. Om du inte har hört något tillbaka och tror att du har blivit felaktigt bortvald, skicka en uppföljningsmejl till en mänsklig rekryterare med ditt CV bifogat, råder Ajunwa.

Hon har sett att den strategin har hjälpt någon att få ett jobb även efter att en AI-filter gallrat bort deras CV, säger hon.

En annan taktik är att göra uppföljningsmejl till en standardpraxis. ”Att upprätthålla den mänskliga kontakten, antingen genom att ringa upp eller skriva ett personligt brev, är ett sätt att skilja sig från mängden och utmärka sig i denna process”, säger Greene.

Om att kontakta en mänsklig person inte hjälper, kan du vara begränsad på alternativ – åtminstone för tillfället. Det amerikanska rättssystemet håller fortfarande på att lista ut hur man går vidare med detta problem, säger Greene. Att konsultera en advokat kan vara användbart på vissa sätt, men hon påpekar att man inte kan ta något juridiskt råd om AI-diskriminering som självklart