Meta öppnar upp sin AI baserade musikgenerator


För att inte bli överträffade av Google har Meta släppt sin egen AI-drivna musikgenerator – och till skillnad från Google har de gjort den öppen källkod.

Kallad MusicGen är Metas musikgenereringsverktyg, en demoversion av vilken kan hittas här, kan omvandla en textbeskrivning (till exempel ”En ’80-tals drivande poplåt med tunga trummor och synthpads i bakgrunden”) till ungefär 12 sekunder av ljud, mer eller mindre. MusicGen kan valfritt ”styras” med referensljud, som en befintlig låt, i vilket fall den kommer att försöka följa både beskrivningen och melodin.

Meta säger att MusicGen har tränats på 20 000 timmar musik, inklusive 10 000 ”högkvalitativa” licensierade musikspår och 390 000 instrumentala spår från ShutterStock och Pond5, en stor mediebibliotek för arkivmaterial. Företaget har inte tillhandahållit den kod de använde för att träna modellen, men de har gjort förtränade modeller tillgängliga som alla med rätt hårdvara – främst en GPU med cirka 16 GB minne – kan köra.

Hur presterar då MusicGen? Tja, jag skulle säga – även om den inte är tillräckligt bra för att ersätta mänskliga musiker. Dess låtar är rimligt melodiska, åtminstone för grundläggande uppmaningar som ”ambient chiptunes-musik”, och – enligt mina öron – på samma nivå (om inte lite bättre) som resultaten från Googles AI-musikgenerator, MusicLM. Men de kommer inte att vinna några priser.

Här är utdata från MusicGen för ”jazzy hissmusik”:

https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2023/06/tmpn639h4ob.mp4?_=1

Generativ musik förbättras tydligt (se Riffusion, Dance Diffusion och OpenAI:s Jukebox). Men stora etiska och juridiska frågor återstår att redas ut. AI som MusicGen ”lär sig” från befintlig musik för att producera liknande effekter, något som inte alla konstnärer – eller användare av generativ AI – känner sig bekväma med.

Allt fler hemgjorda låtar som använder generativ AI för att framkalla bekanta ljud som kan framstå som autentiska, eller åtminstone tillräckligt nära, sprids viralt. Musikförlag har snabbt flaggat dem för streamingtjänster och hänvisat till upphovsrättsliga bekymmer – och de har generellt sett varit segrande. Men det råder fortfarande brist på klarhet om huruvida ”deepfake”-musik bryter mot upphovsrätten för artister, skivbolag och andra rättighetshavare.

Det skulle inte dröja länge innan det finns riktlinjer om frågan. Flera rättsfall som pågår kommer sannolikt att påverka AI-system för musikgenerering, inklusive ett som rör rättigheterna för artister vars verk används för att träna AI-system utan deras kunskap eller samtycke.

För sin del säger Meta, som inte inför begränsningar för hur MusicGen kan användas, att all musik som MusicGen tränades på var ”skyddad av juridiska avtal med rättighetshavarna”, inklusive en överenskommelse med Shutterstock.